4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mitsubishi Outlander 2.4 - Toyota RAV4 2.0

ΚΑΪΖΕΝ*
*ΛEΞH ΠOY ΣTA IAΠΩNIKA ΣHMAINEI ΔIAPKHΣ BEΛTIΩΣH

Δεν πρόκειται για ανανέωση, αλλά για ολική επαναφορά. Το Outlander στη δεύτερη γενιά του είναι ένα άλλο αυτοκίνητο, και μάλιστα με αξιώσεις και χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να κοιτά στα μάτια το «πολύ» RAV4!

ΑΥΤΟ περιμέναμε, αυτό επιλέγουμε: Το νέο Mitsubishi Outlander με τον κινητήρα των 2,4 λίτρων, ο οποίος φαίνεται -και είναι- ο ιδανικός για το νέο αμάξωμα. Μας είχε αφήσει με μια... πικρή γεύση το πετρελαιοκίνητο 2λιτρο σύνολο που είχαμε συναντήσει στην πρώτη μας επαφής στα πάτρια εδάφη με το φρέσκο Outlander (4T τ. 444) και ταυτόχρονα με ερωτηματικά σχετικά με το πραγματικό ποιον του μοντέλου με τον αντιπροσωπευτικότερο βενζινοκινητήρα, που σίγουρα θα αποτελέσει και το ατού στην γκάμα του κατασκευαστή. Μιλάμε για τον πιο... original ιαπωνικό καρπό της συνεργασίας Mitsubishi-PSA, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους με το λανσάρισμα του Citroen C-Crosser και του Peugeot 4007, αφού, πέρα από την τετρακίνηση -που λογικότατα είναι Mitsubishi για όλα τα μοντέλα-, εδώ έχουμε έναν κινητήρα πίσω από τον οποίο εν μέρει κρύβεται ο Ιάπωνας, από τη στιγμή που έχει βάλει το χεράκι του και στην πλατφόρμα. Να θυμίσουμε επίσης πως το δάπεδο («παγκόσμια πλατφόρμα», όπως την ονομάζει η Mitsubishi) προέρχεται από τη συνεργασία Mitsubishi-DaimlerChrysler, που, αν και αποτελεί παρελθόν, πρόλαβε να αφήσει ένα στίγμα στο χώρο. Σήμερα, σχεδόν δύο μήνες πριν από την έλευση των έτερων της συνεργασίας, πριν ακόμα και από την αξιολόγηση του νέου Nissan X-Trail με το βενζινοκίνητο σύνολο των 2,5 λίτρων, ρίχνουμε το νέο Outlander απευθείας στο στόμα του λύκου. Ε, τι; Παραχωρήσεις θα κάνουμε; Το RAV4 αδημονεί!

Λεπτομέρειες...
Το ότι σχεδιαστικά, πάντα μιλώντας για το Outlander, στα μάτια τα δικά μας υπάρχει σαφής ταύτιση με το L200 (με το Pajero Evo, λένε οι άνθρωποι της εταιρείας) είναι σαφές. Οι σχεδόν τετραγωνισμένες άκρες του πίσω μέρους κάνουν τα περίπου 25 εκ. της διαφοράς μήκους του από το RAV να φαίνονται ακόμα περισσότερα, αφού οι στρογγυλεμένες άκρες του δευτέρου τού δίνουν πιο κόμπακτ στιλ και παρουσιαστικό. Κοιτάζοντας τα δύο αυτοκίνητα, βέβαια, αρχίζουν τα γνωστά «εμένα μου αρέσει το τετράγωνο», «εγώ προτιμώ το στρογγυλεμένο» και κάθε συμπέρασμα περιλαμβάνει το γνωστό... περί ορέξεως.
Μεγάλο μέρος του παιχνιδιού σε οχήματα του είδους παίζεται εντός. Εκεί όπου αρχικά ψάχνεσαι για τα ντουλαπάκια όπου θα κρύβεις τα αξεσουάρ, τα οποία θα χρησιμοποιείς στις εκτός δρόμου εξορμήσεις και που τελικά στην πράξη θα φιλοξενούν κάποιον χάρτη πόλης, μωρομάντηλα, ξεχασμένα καλλυντικά κτλ. Εκεί το Outlander δίνει ρεσιτάλ: τεράστια ντουλάπια στο πάνω μέρος του ταμπλό όπως και ψυχόμενο ντουλάπι εμπρός μπορούν να δεχτούν ακόμα και μεγάλα αντικείμενα στο εσωτερικό τους. Πολύ περισσότερα, μάλιστα, από όσα θα βολευτούν στο RAV, που, όπως και να ’χει, παραμένει εργονομικό και ουσιαστικά δεν προβληματίζει, από πλευράς ποιότητας, όμως ίσως έχει έρθει η ώρα για ένα φρεσκάρισμα στα υλικά του εσωτερικού του, μιας που ο ανταγωνισμός δείχνει -και είναι- πιο ψαγμένος. Πίσω στο Outlander, η νίκη στη μάχη των χώρων με οποιονδήποτε αντίπαλο είναι δεδομένη. Τα πίσω καθίσματα σε κάθε έκδοση (5θέσια ή 7θέσια) ανακλίνονται, αναδιπλώνονται και σύρονται κατά μήκος (80 χλστ.), αφήνοντας πρακτικά άπλετο χώρο για τους πίσω επιβάτες, αλλά δεν είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει. ¶λλωστε, το ίδιο συμβαίνει και στο RAV, που, αν και πιο μαζεμένο (μήκος 4.395 χλστ. και μεταξόνιο 2.560 χλστ, έναντι 4.640 και 2.670, αντίστοιχα), έχει αρκετό ύψος και πλάτος και εκμεταλλεύεται άριστα το χώρο, αφήνοντας 586 λίτρα χωρητικότητας στο πορτ μπαγκάζ. Σ’ αυτήν τη μάχη μεταξύ Outlander και RAV σημειώσατε «1». Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τον εκπρόσωπο της Mitsubishi: στην 5θέσια έκδοση και με τα πίσω καθίσματα κανονικά τοποθετημένα, ο χώρος αποσκευών φιλοξενεί από 774-882 λίτρα! Ο χώρος αυτός, βέβαια, περιορίζεται στα 220 λίτρα στην 7θέσια εκδοχή, με τη χρήση της τρίτης σειράς καθισμάτων, και αγγίζει τα 1.691 λίτρα, αν οι δύο πίσω σειρές αναδιπλωθούν. Σε ό,τι αφορά δε την τελευταία περίπτωση, εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι, αν μιλάμε για μεγάλη απόσταση, μόνο ένας ανήλικος μπορεί να καθίσει αδιαμαρτύρητα, ενώ κάποιος ενήλικας χαμηλού αναστήματος θα βολέψει τα πόδια του μόνο για λίγη ώρα.

Επιλογές
Η πρόταση της Mitsubishi για τις αγορές που ακόμη «στηρίζονται» στους βενζινοκινητήρες λέγεται «2.4 MIVEC». Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα 4κύλινδρο σε σειρά σύνολο απόδοσης 170 ίππων/6.000 σ.α.λ. και με ροπή 23,7 χλγμ. στις 4.100 σ.α.λ. που ουσιαστικά λειτουργεί ως... διπλό VVTi, επενεργώντας στις βαλβίδες τόσο εισαγωγής όσο και εξαγωγής, δίνοντας ελαστικότητα χαμηλά και δύναμη ψηλά. O εν λόγω κινητήρας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Mitsubishi, της Hyundai και της DaimlerCrysler και, για την περίσταση, συνεργάζεται με ένα μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων. Στον αντίποδα, η Toyota παρατάσσει το 2λιτρο γνωστό VVTi, που στο τελευταίο του φρεσκάρισμα απέκτησε νέα χαρτογράφηση, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί η απόδοση (από τους 150 στους 152 ίππους) και η ροπή (από τα 19,6 στα 19,8 χλγμ.).
Η τετρακίνηση ακολουθεί τα σημεία των καιρών. Κατά βάση προσθιοκίνητα και τα δύο οχήματα, με τη βασικότερη διαφορά να εντοπίζεται στο συμπλέκτη. Εκεί, ενώ στο Outlander χρειάζεται να επιλέξεις από ένα διακόπτη την εμπλοκή του πίσω διαφορικού (θέση 4WD), που οριακά φτάνει το 50%, στο RAV αυτό o ηλεκτρομαγνητικός συμπλέκτης το αποφασίζει μόνος του και κατανέμει τη ροπή σε ποσοστό που φτάνει μέχρι το 55%-45% εμπρός-πίσω. Πολύ πιο άμεση η απόκριση του συγκεκριμένου συστήματος στο δεύτερο επί του πρακτέου, κάτι που βέβαια στοιχίζει σε κατανάλωση, αφού ουκ ολίγες φορές κινείται ως τετρακίνητο, ενώ θα μπορούσε να έχει γίνει και διαφορετικά. Για τα «δύσκολα», στη θεωρία, μιας που στην πράξη οι συμπλέκτες και στα δύο αυτοκίνητα «ανάβουν» για πλάκα, αμφότερα τα εργοστάσια δίνουν τη δυνατότητα κλειδώματος (Lock) του ηλεκτρομαγνητικού συμπλέκτη στην κατανομή της ροπής εμπρός-πίσω, πράγμα που αναιρείται αυτόματα, όταν ξεπεραστούν τα 50 χλμ./ώρα στο Outlander και τα 40 στο RAV.

Στο 80% και βάλε
Ακόμα και σ’ αυτήν την τρίτη του γενιά το RAV έχει κερδίσει τον τίτλο του «GTi των SUV». Τα πάντα πάνω του συνηγορούν προς έναν ασφάλτινα προσανατολισμένο χαρακτήρα, από τη θέση οδήγησης, που, ενώ μπορεί να μη βολέψει απόλυτα τους πιο ψηλούς, ικανοποιεί στο έπακρο όλους τους υπολοίπους, το ηλεκτρικό, άμεσο και καθ’ όλα πληροφοριακό σύστημα διεύθυνσης μέχρι και το μη απενεργοποιούμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, που τουλάχιστον στην άσφαλτο επεμβαίνει όταν και όσο πρέπει. Πρέπει να ψάξεις πάρα πολύ και να είσαι τουλάχιστον κακοπροαίρετος για να βρεις αδύνατο σημείο στη συμπεριφορά του στην άσφαλτο.
Βέβαια, όταν, για την περίσταση, απέναντί σου έχεις έναν κινητήρα σαν αυτόν του Outlander, αρχίζουν οι σκέψεις. Το 2,4 λίτρων σύνολο δουλεύει σαν τούρμπο! Είναι πρόθυμο σε όλο το φάσμα των στροφών κι έχει αποθέματα μέχρι το ανώτατο όριο περιστροφής του, κάτι που γίνεται άμεσα αισθητό, τη στιγμή που, χάρη στις επιδόσεις του, καταφέρνει να εκμηδενίζει τη διαφορά των περίπου 100+ κιλών που έχει παραπάνω το αμάξωμά του από αυτό του RAV. Τα όργανα σταμάτησαν στα 10,1 δλ. στα 0-100 χλμ./ώρα (11 δλ. το RAV), την ώρα που η σχετικά κοντή κλιμάκωση των σχέσεών του το κρατά ψηλά και στις ρεπρίζ, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Μακριά από τις ευθείες, το Outlander κυλάει απόλυτα ικανοποιητικά και δείχνει ιδιαιτέρα στιβαρό. Μόνο όταν το αφήνεις και περνάς στο RAV, συνειδητοποιείς ότι η υδραυλική κρεμαγιέρα (Outlander) είναι αρκετά βαριά, όπως και η γενικότερη αίσθηση των χειριστηρίων.
Αυτό είναι και το προσόν του RAV. Το SUV της Toyota δείχνει σαν να κάνει τα πάντα από μόνο του. Η φιλικότητα προς το χρήστη και η προοδευτικότητα στις αντιδράσεις του δεν απαιτούν ειδικούς χειρισμούς ή γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα τα περιθώρια είναι τόσο μεγάλα, που δε δυσανασχετείς (τουλάχιστον στην άσφαλτο) για την αδυναμία απενεργοποίησης του συστήματος ευστάθειας - κάτι που ευτυχώς διαθέτει το Outlander, αφού η εμπλοκή του έρχεται πιο γρήγορα, συγκριτικά με το RAV, και πιο απότομα.
Το Outlander, παρ’ όλα αυτά, δεν παύει να προδιαθέτει για κάτι παραπάνω. Λίγο το πολύ ζωντανό σύνολο (θα ήθελε μια 6η σχέση, για να ανασάνει στον αυτοκινητόδρομο) λίγο η απουσία κλίσεων στις στροφές, σε συνδυασμό με τη χαμηλή θέση οδήγησης, του προσδίδουν το σπορτίφ χαρακτήρα του. Το προτιμούμε με το διακόπτη στη θέση 4WD, καθότι δικίνητο, σπινάρει αρκετά κι έχει τάσεις υποστροφής, αλλά όχι σε σημείο που να προβληματίζει. Στα υπέρ του σημειώνουμε και την κορυφαία τιμή στο φρενάρισμα, ενώ, σε ό,τι αφορά τη... διάρκεια των φρένων, έχουμε απόλυτη ισοπαλία.
Λίγο πριν από το χώμα, στάση για ανεφοδιασμό, με το αποτέλεσμα να είναι το απολύτως αναμενόμενο: 12,4 λίτρα/100 χλμ. για το Outlander και 9,88 λίτρα για το RAV! 400 κ.εκ. διαφορά, αλλά και τα περίπου 100+ κιλά επιπλέον βάρους δεν περνούν απαρατήρητα.

Στο 20% και βγάλε
Όχι ότι στο χώμα θα κριθεί το μέλλον τους, αλλά, αφού SUV δηλώνουν, ας το υποστούν κι αυτό - σε πατημένο φυσικά χώμα κι εκεί όπου είσαι έτοιμος για πολλοστή φορά να γκρινιάξεις για το RAV... Κι όμως. Η σφιχτή ανάρτηση του Outlander που ικανοποιεί απόλυτα στην άσφαλτο αποδεικνύεται κουραστικότερη από του RAV στο χώμα. Εκεί όπου το μεν (Toyota) δεν αφήνεται από τα ηλεκτρονικά του να ξεθαρρέψει, το δε (Mitsubishi) «φρενάρεται» από την... ξερή απόσβεση της ανάρτησης αλλά και από το χαμηλό προφίλ των ελαστικών του (225/55-18). Σε γενικές γραμμές, πάντως, και τα δύο βρίσκονται εντός του πλαισίου της εν λόγω κατηγορίας, πλαισίου που μόνο το Subaru Forester μπορεί να ξεπεράσει.
Μήνυμα προς την Toyota: Tο πλαστικό κάλυμμα της ρεζέρβας με το μονό άγκιστρο τρίζει σε σημείο εκνευρισμού. Αδικία, αν σκεφτεί κανείς πως παρά τα 20.000 χλμ. το αυτοκίνητο της δοκιμής δεν έκανε «τσικ»!
Μήνυμα προς τη Mitsubishi: Πού είναι η ρεζέρβα, οέο; Είναι δυνατόν να μιλάμε για SUV με ρεζέρβα ανάγκης;

Αποτέλεσμα;
Ότι θα έφτανε η μέρα που το RAV θα μας φαινόταν άνετο (σ.σ.: συγκριτικά, μην ξεθαρρεύουμε...) και στο χώμα δεν το περιμέναμε. ¶σχετο, αλλά εντυπωσιακό. Συμπερασματικά; Για πολλοστή φορά ο ηγέτης της κατηγορίας επιβεβαιώνει την αξία του, που πηγάζει από ένα σύνολο αξιών, και όχι από εντυπωσιασμό. Αυτό άλλωστε είναι και το ατού του, αφού, χωρίς να κάνει τη μεγάλη διαφορά σε κάποιον τομέα, το RAV καταφέρνει να είναι τόσο ομοιογενές και φιλικό προς το χρήστη, που τον κάνει να αισθάνεται σαν να το οδηγούσε πάντα - ό,τι τύπου οδηγός κι αν είναι. Το νέο Mitsubishi Outlander, από την πλευρά του, αποτελεί ακόμα μια ευχάριστη είσοδο στην κατηγορία του «Ευρωπαίου», αλλά έχει πολλά εμπόδια μπροστά του. Στην ακριβότερη έκδοσή του, αυτήν με την τρίτη σειρά καθισμάτων, έχει μοναδικό αβαντάζ, όμως μένει να κριθεί το κατά πόσο οι ανάγκες κάθε αγοραστή θα τον σπρώξουν να διαθέσει το αντίτιμο των περίπου 5.000 ευρώ παραπάνω που απαιτούνται για το 7θέσιο αμάξωμα. Μην ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός θα προέλθει από το εσωτερικό της συνεργασίας, αφού οι τιμές των C-Crosser και «4007» θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και στην πορεία του Outlander. Συμπερασματικά, πάντως, μιλάμε για ένα καλοστημένο SUV με πλήρως αξιοποιήσιμους χώρους στο εσωτερικό, ικανότητες κίνησης εκτός δρόμου με κάποιες θυσίες ως προς την άνεση και, γενικότερα, ασφάλτινο προσανατολισμό, που όμως υπολείπεται του ανταγωνιστικού Toyota σε ευχρηστία και άνεση._ 4Τ

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
HYUNDAI SANTA FE 2.7
Θα μπορούσε να είναι η ήρεμη δύναμη της κατηγορίας, όμως μάλλον (;) τα κυβικά του τρομάζουν λίγο πριν από την αγορά. Όπως και να ’χει, το κορεατικό SUV μπορεί να καυχάται για την κορυφαία ποιότητα κύλισης, τη στιγμή που δεν υπολείπεται ούτε σε άνεση ούτε σε χώρους, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Να το ξαναπούμε; Σε επικείμενο facelift επιβάλλεται να αλλαχθεί τουλάχιστον το αυτόματο 4άρι κιβώτιο.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 2.656 κ.εκ.
ΙΣΧΥΣ 189 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
ΡΟΠΗ 25,3 χλγμ./4.000 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα* 10,9 δλ.
80-110 χλμ./ώρα (5η)* 12,6 δλ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ* 15,4 λίτρα/100 χλμ.
ΤΙΜΗ 31.900 ευρώ
*ΤΙΜΕΣ 4Τ

NISSAN X-TRAIL 2.0
Επιλογή μας αποτελεί ο καλός 2,5άρης, τον οποίο δυστυχώς... δεν έχουμε δει ακόμη. Αναμένεται, ωστόσο, εντός του μήνα. Αυτόν θεωρούμε ιδανικό, αφού ο μικρότερος 2λιτρος κινητήρας, αν και εντός του πλαισίου της κατηγορίας, αφήνει μια μάλλον αδιάφορη αίσθηση στον οδηγό του κατά τ’ άλλα απόλυτα εύχρηστου SUV. Στα υπέρ του μοντέλου συγκαταλέγονται η άνεση της ανάρτησης υπό όποιες συνθήκες κίνησης, η εργονομία και η γενικότερα ευχάριστη εικόνα στο εσωτερικό και το κάτι παραπάνω -βασικά λόγω ανάρτησης- που μπορεί να δώσει στο χώμα.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.997 κ.εκ.
ΙΣΧΥΣ 141 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
ΡΟΠΗ 19,9 χλγμ./4.800 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα* 11,6 δλ.
80-110 χλμ./ώρα (5η)* 11,8 δλ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ* 12,1 λίτρα/100 χλμ.
ΤΙΜΗ 28.850 ευρώ
*ΤΙΜΕΣ 4Τ

SUBARU FORESTER 2.0
Το «αδικημένο», λόγω εμφάνισης, δεν περνά απαρατήρητο σε καμία περίπτωση. Μπορεί να μοιάζει με στέισον, όμως ο παραδοσιακός επιλογέας των κοντών σχέσεων σίγουρα το πάει ένα βήμα πιο πέρα από τους ανταγωνιστές του στο χώμα, πεδίο όπου έτσι κι αλλιώς το Forester υπερέχει, χάρη στην υποδειγματική ανάρτησή του, που ισιώνει τα πάντα - εντός λογικού πλαισίου. Κανένα παράπονο από το 2λιτρο Boxer, που στην τελευταία του έκδοση ικανοποιεί και σε επίπεδο επιδόσεων. Το σπαρτιάτικο εσωτερικό κατά άλλους είναι σήμα κατατεθέν και κατά άλλους... ολιγωρία εκσυγχρονισμού.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.994 κ.εκ.
ΙΣΧΥΣ 158 ίπποι/6.400 σ.α.λ.
ΡΟΠΗ 19 χλγμ./3.200 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα* 9,9 δλ.
80-110 χλμ./ώρα (5η)* 12,9 δλ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ* 13,2 λίτρα/100 χλμ.
ΤΙΜΗ 28.900 ευρώ
*ΤΙΜΕΣ 4Τ

VW TIGUAN (Truck & Field)
Επίσημα τηρούμε στάση αναμονής, αλλά, όταν ο Σ.Χ. κάνει λόγο για «συνολική ποιότητα επιπέδου Audi» (4T τ. 445), δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε. Με μέγεθος που το βάζει σφήνα στην κατηγορία, κινητήρα υπεράνω κριτικής (και μάλιστα με το ατού της κατανάλωσης) και έμβλημα στο καπό ικανό να αποτελέσει εχέγγυο, το... μικρό Touareg αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού το ότι θα κάνει ζημιά είναι το μόνο βέβαιο. Το μέγεθος μόνο «παίζεται».

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.398 κ.εκ.
ΙΣΧΥΣ 150 ίπποι
ΡΟΠΗ 24,5 χλγμ./1.750 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα 9,3 δλ.
80-110 χλμ./ώρα (5η) -
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ -
ΤΙΜΗ - 29.500 ευρώ (περίπου)

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Τρεις εκδόσεις εξοπλισμού και παραπλήσια τιμή εκκίνησης είναι τα κοινά σημεία ανάμεσα στο Outlander και το RAV4. Intense, Intense Plus και Instyle για το πρώτο, Comfort, Executive και Luxury για το δεύτερο, ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 29.490 ευρώ για το Mitsubishi και από τα 29.800 ευρώ για το Toyota. Τι «ψωνίζεις» όμως με αυτά τα χρήματα; Στην περίπτωση του RAV4, εννιά αερόσακους και τα βασικά: ABS, τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέφτες, Α/C, ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές με τηλεχειρισμό και ηχοσύστημα. Αντίθετα, στο Outlander η μοναδική έλλειψη, σε σχέση με τον ανταγωνιστή του, εντοπίζεται στους αερόσακους, που είναι κατά τρεις λιγότεροι. Ωστόσο, το Mitsubishi διαθέτει στο στάνταρντ εξοπλισμό επιπλέον το ESP (σύστημα ευστάθειας), υπολογιστή ταξιδίου και ζάντες αλουμινίου. Στις πλουσιότερες εκδόσεις, πάντως, είναι σαφές ότι το RAV4 συγκριτικά γίνεται ελαφρώς ακριβότερο. Aν και στον εξοπλισμό μειώνονται οι διαφορές, η Executive και η Intense Plus στοιχίζουν 33.230 και 31.490 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ οι παραφουσκωμένες Luxury και Instyle 37.020 και 35.990 ευρώ. Κάνοντας λόγο, βέβαια, για την «ακριβότερη» έκδοση του Outlander, να τονίσουμε ότι, εκτός από το αναβαθμισμένο ηχοσύστημα της Rockford Fosgate (οκτώ ηχεία και ένα υπογούφερ) αλλά και από το σύστημα πλοήγησης, διαθέτει και την αφαιρούμενη τρίτη σειρά καθισμάτων (Hide & Seat).

MITSUBISHI OUTLANDER
ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ (ΑΣΦΑΛΤΟΣ)/ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
ΚΑΤΑ/«ΣΚΛΗΡΑ» ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΤΟΥΟΤΑ RAV4
ΥΠΕΡ/ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ/ΑΝΕΣΗ
ΚΑΤΑ/ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ESP/ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ OUTLANDER
- ΠΟΥ ΤΟ RAV4 ΚΥΛΑΕΙ ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΟΙ ΣΥΜΠΛΕΚΤΕΣ «ΑΝΑΒΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΝΑ EXEI 6AΡΙ ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΟ OUTLANDER
- ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΤΟ RAV4